maanantai 21. tammikuuta 2013

Ikuista kesää etsimässä

In Madeira it's always summer. Lausahdus voisi olla suoraan matkaesitteen mahtipontista mainostusta, mutta tuli todistettua tämä asia todeksi. Ei tarvitse mennä kuin Euroopan toiselle laidalle, niin siellä on suomalaisittain ymmärrettynä täysi kesä päällä. Ei siis mikään pakko lähteä mihinkään Thaimaaseen asti, jos haluaa talvella nauttia kesästä. Madeira on mielenkiintoinen vaihtoehto talven aurinkokohteena mm. Kanarian saarille.
Matkakohteena Madeira

Välillä tuntuu, että ”ei tuu kesää”. Mutta silloin on parasta suunnata muille maille tai sitten suunnitella tulevaa kesälomaa kotimaassa matkamessuilla. Tätä mieltä ovat monet suomalaiset. Näin voi päätellä ainakin siitä määrästä ihmisiä, jotka tungeksivat Helsingin Matkamessuilla viikonloppuna. Itse otin kuitenkin varaslähdön, nimittäin vietin joulun Madeiralla. Vaikka Madeiran loma ei ole mikään rantaloma, sai siellä silti nauttia auringosta ja sen lisäksi vielä erittäin kauniista joulusta!  



Joulu oli ainakin erilainen tällä kertaa, lämpimämpi! Joskus olen lukenut kirjan Joulua Pakoon, mutta tässä nyt ei täysin ollut kysymys siitä, vaikka olihan se hienoa katkaista kylmä talvi viikolla lämpimässä. Tosin kovin hyvää ilmaa ei ollut luvattu Madeiralle, jossa sää vaihtelee nopeastikin. Siitä huolimatta meitä onnisti, monena päivänä lämpötila oli lähes 20 astetta. Itse asiassa Madeiran ilmastossa ei ole suuria vaihteluita sinänsä, että kesän ja talven välinen ero on vain noin 6 astetta. Pahimmillaan tietysti sää olisi voinut olla jotain 15-asteista ja sateista koko ajan. Onneksi kuitenkin suurimmaksi osaksi oli poutaa, joten pääsimme nauttimaan ulkoilma-aktiviteeteista kuten patikoinnista.

 
Matkalle lähtiessä on monta etappia… täytyy varata matka, varata hoitopaikka koirille hyvissä ajoin, tarkistaa, että passi on voimassa, että on sopivat tarvikkeet matkalle lähtöön mm. matkalaukkua ilman ei oikein pärjää. Todella monen asian pitää mennä putkeen, jotta reissu onnistuu. Täytyy ehtiä bussiin ja lentokoneeseen. Parasta olisi tietysti myös, että olisi itse terveenä matkalle lähtiessä.  Onko matkalaukku sopivan painoinen, onko kaikki tarpeellinen mukana? Lista on loputon. Ottaen huomioon suuren joukon asioita, saa olla oikeastaan kiitollinen, että loma sujuin niinkin hyvin kuin tällä kertaa.


No onko se sitten kaiken tuon vaivannäön ja huolehtimisen arvoista? Sanoisin, että on, ehdottomasti.
Todellakin taas kerran lomalla sain hyvin irtaudututta arjesta, ja uusia ajatuksia päähäni. Maiseman vaihdos aika ajoin saa usein myös näkymään ne hyvät asiat, joita kiireisessä arjessa ei huomaa. Tosin se myös pysäyttää huomaamaan, miten elämä arkena on usein kuluttavaa, ja miettimään omia arvoja. Onko elämä, jota elät, sitä mitä haluatkin? Vai olisiko jotakin parannettavaa?

Saudade
Itselläni on ainainen kaipuu Välimeren maisemiin. Madeira kuitenkin sijaitsee Atlantin puolella, joten tämä oli minulle jokseenkin uusi kokemus. Harvemmin olen joulun aikana ollut ulkomailla. Sain kuitenkin huomata, että Madeiran talvi on kuin meidän kesä. Lisäksi Madeira on niin patikoitsijan kuin valokuvaajankin paratiisi.


Myös jouluun on Madeiralla todella panostettu. Pääkaupunki  Funchal on täynnä jouluvaloja ja jouluista tapahtumaa. Meille tuttu joulutorikin sieltä löytyi, eikä ulkoilmassa tarvinnut kylmässä värvötellä. Lapsillekin oli rakennettu oikea joulumaa!



Tästä syystä on todella vaikea ymmärtää, kuinka vähän kohdetta Suomessa mainostetaan. Itselleni tuli sellainen olo, että tänne täytyy päästä takaisin! Seuraavaan kertaankin jäi vielä koettavaa, nimittäin Funchalin uudenvuoden ilotulitus jäi nyt näkemättä, vaikka sitä kuinka kehutaankin maailman hienoimpiin lukeutuvaksi. Lentomme kohti koti-Suomea lähti juuri uuden vuoden aattona.


Joulupyhinä oli kovin rauhallista. Mutuama kalastaja oli rannassa ongella. Saimme käppäillä kaikessa rauhassa pitkin kuvankaunista rannikkoa. Myös mielenkiintoisia vaellusreittejä jäi vielä tarvottavaksi seuraavaankin kertaan. Iltaisin ihmiset kokoontuivat Funchaliin ihastelemaan jouluvaloja ja kuuntelemaan kuorolaulantaa tai vaikkapa siemailemaan ponchaa.

 Madeiralla riittää monipuolista maastoa vuoristoa ja suojeltuja metsiä. Pitempiä vaelluksia varten olisi hyvä hankkia joku vaellusopas, joita Madeiran vaellusreiteistä on tehty useita. Viereinen Porto Santon saari voisi olla mielenkiintoinen retkikohde, mutta näin talvisaikaan sinne emme lähteneet. Madeiralaiset Brisa-limonadit olivat erittäin maukkaita. Jostain Fantasta ei voi puhua samana päivänäkään... Olisimme halunneet täyttää matkalaukkumme limsaipulloilla, mutta täytynee palata siemailemaan limpparia saarelle joku kerta uudestaan.


Ihmiset viettivät aikaansa myös ostarin kahviloissa. Hintataso oli myös jonkin verran Suomea edullisempaa, joten ostoskeskuksistakin olisi voinut löytyä paljon mielenkiintoista. Erityisesti kengät olivat edullisia. Joulukoristeitakin saarelta voi ostaa moneen lähtöön aina seimistä jouluisiin käsitöihin vaikkapa joulutähdin koristellun pöytäliinan.



Joulunaikaan oli hauska bongailla joulutähtiä luonnossa, vaikka tähän aikaan vuodesta Madeiran luonto ei olekaan kukkeimmillaan, kasvoi talojen pihoilla joulutähtiä ja lisäksi pientareilla paljon muitakin kauniita kukkia.


Funchalissa näkemättä meiltä jäi tällä kertaa kuitenkin Luonnontieteellinen puutarha, jonne varmasti suunnistaisin keväällä. Madeiran kauniit maisemat houkuttelisivat minua myös ottamaan seuraavan kerran mukaan maalausvälineet. Istuskelisin jossakin kalastajakylässä ja maalailisin öljyväreillä taulua.


 Vaikka itsekin pidän toiminnallisista lomista, on silti mielestäni paikallaan pari leppoisampaa päivää. Jos matkalla olisi pidempään, voisi kenties ottaa rennommin. Nyt viikko ei tuntunut riittävän Madeiran lukuisiin aktiviteetteihin ja näkemään saaren jokaista kolkkaa.


Silti minusta tuntui hengästyttävältä kuunnella monien turistien kilvoittelua siitä, kuka oli eniten tehnyt ja kokenut hienoimpia elämyksiä lomallaan. Välillä tuli jopa sellainen tunne, kuin turistit kilpailisivat keskenään. Heillä on kova tarve saavuttaa jotakin koko ajan, lomallakin. Milloin sitten levätä?  Aktiivisena ja uteliaana ihmisenä haluan toki nähdä paljon uusia paikkoja ja kokea mahdollisimman paljon, mutta ei lomakaan saisi olla pelkkää suorittamista. Siispä jätimme jotakin seuraavaankin kertaan.


Kohtaamisia
Emme tapaa ketään sattumalta, sanotaan. Jeeppi-safariretkellä vuoristossa seurueeseemme kuului ranskalainen Marie-Yvonne, joka oli matkannut Madeiralle Marseillesta. Pääsin verestämään hänen kanssaan ranskankielen taitoani pitkästä aikaa. Marie-Yvonne osoittautui myös intohimoiseksi valokuvaajaksi ja maailmanmatkaajaksi. Lapsettomana hän kertoi käyttävänsä kaikki joululomansa matkailuun.

Tämän vuoden matkamessujen teema muuten on "Matkalla on kasvot - Social Journey"
Reissussa tapasin myös Tamperelaisen yrittäjän, joka hänkin osoittautui varsinaiseksi virtuoosiksi matkavalokuvauksen saralla.
Kävimme myös bongailemassa delfiinejä ja muutaman näimmekin Santa Maria de Columbon kyydistä. Emme kuitenkaan aivan näin paljoa...

Lue muiden kokemuksia joulumatkailusta.
Jatkoa blogissa seuraa pian, sillä raportti Matkamessuilta tulossa!

En ole vielkään ehtinyt käydä kaikkia kuvia läpi, joten hienoja otoksia lisännen tänne myöhemmin.
 

 

1 kommentti: